Posta veya hızlı kargo yoluyla Ülkemize gelen eşyalarda yeni vergi düzenlemeleri

Nejat ÇOĞAL / Ticaret Başmüfettişi

4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda yapılan değişiklikle posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ülkemizde bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyann kapsamı ve maktu vergi oranlarında değişiklikler yapıldı. Bu meyanda, 05.08.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 8787 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 62 nci maddesinin birinci fıkrası değiştirilmiştir.

2009/15481 sayılı Kararda yapılan değişiklikle halen Posta İdaresi ile Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basitleştirilmiş usulde gümrük beyanı yapılan, tek ve maktu vergiye tabi eşya için uygulanan 150 Avro kıymet bedeli 30 Avro’ya düşürülmüştür.

Yine, düzenlemeyle, posta idaresi ile Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basit usulde beyan verilmeden, normal usulde beyan verilen eşya için geçerli olan 150 Avro kıymet limiti de aynı şekilde 30 Avro’ya düşürülmüştür.

Ayrıca, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 Avro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden alınacak maktu vergi oranlarında da artış yapılmıştır. Buna göre, bahse konu eşyanın değeri üzerinden;

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde % 30,

b) Diğer ülkelerden gelmesi halinde % 60,

oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir.

Bu maktu vergi oranları hâlihazırda, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde % 20, diğer ülkelerden gelmesi halinde % 30 olarak uygulanmaktadır.

Bu değişiklikler, 06.08.2024 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan 8787 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın yayımı tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe girecektir.

Ayrıca, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave % 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir. (İlave vergi oranında bir değişiklik yapılmamıştır)

Eski ve yeni durumu bir tablo halinde aşağıdaki şekilde göstermemiz de mümkün bulunmaktadır:

Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde veya posta yoluyla ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla serbest dolaşıma sokulacak eşya

Yeni Uygulama

(06.08.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 8787 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, yayımı tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe girer.)

Eşyanın cinsi ve değeri

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 Avro‘yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden

Geldiği yer

Maktu vergi oranı

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde

30%

 

b) Diğer ülkelerden gelmesi halinde

 

60%

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave % 20, oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

Eski Uygulama

 (05..08.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 8787 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın yayımı tarihinden 15 gün sonra yürürlükten kalkar)

 

Eşyanın cinsi ve değeri

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro‘yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden

Geldiği yer

Maktu vergi oranı

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde

20%

b) Diğer ülkelerden gelmesi halinde

 30%

 

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son aylarda posta veya hızlı kargo yoluyla ülkemize gelen, gerçekte ticari faaliyet amaçlı eşyalarda gerek kalite düşüklüğü nedeniyle tüketicilerden, gerekse de bu ithalatın çok hızlı artması nedeniyle imalatçı-satıcı esnaf, tacir ve KOBİ’lerden, esnaf odalarından, ticaret ve sanayi odalarından satış, üretim ve istihdam kaybı şeklinde yoğun şikâyetler gelmesi üzerine, bu konuda aksiyon alınması gereğinin doğduğu ifade edilmiştir. Açıklamada, Ticaret Bakanlığı bünyesinde ve ilgili diğer bakanlıklarla ayrıca esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları yetkilileriyle, tüketici kuruluşlarıyla yapılan yoğun istişareler sonucunda bu kararın alındığı belirtilmiştir.

Netice itibariyle, posta idaresi ile Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen hızlı kargo şirketleri tarafından yapılacak basit usulde beyan limitinin 150 Avro’dan 30 Avro’ya düşürülmesi ve posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ülkemizde bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 Avro’yu geçmeyen eşyanın değeri üzerinden alınan tek ve maktu vergi oranlarının yükseltilmesi, bu suretle yapılan ithalatın artış hızında ciddi bir yavaşlamaya neden olacaktır. İthalatın azalmasıyla birlikte, bir yandan iç piyasada satış, üretim ve istihdam kaybı önlenecek bir yandan da cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlanmış olacaktır 😉